Geroosterde bloemkool in tomatensaus uit de oven
|
Ingrediënten: 2 personen
|
-
1/2 bloemkool van gemiddelde grootte
-
zout en peper
-
2 eetl olijfolie
-
1/2 rode ui
-
1 teen knoflook, gesnipperd
-
1/2 theel gedroogde tijm
-
1 blikje tomatenblokjes
-
flinke snuf kaneel
-
flinke snuf gemalen koriander
-
1/4 kippenbouillonblokje
-
1 ei
-
ongeveer 50 gram geraspte (30+) kaas
-
klein scheutje melk
-
bieslook, in dunne ringetjes gesneden
|
Bereiding:
|
-
Verwarm de oven voor op 230 graden.
-
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
-
Verwijder de dikke stelen van de bloemkool.
-
Snijd de bloemkool in plakken van ongeveer 2 cm.
-
Leg deze op de bakplaat (ook de kleine stukjes die eraf zijn gevallen)
en bestrooi met zout en peper.
-
Giet hier 1 eetl olijfolie over en meng alles goed met de handen,
zodat de olie over alle bloemkool verdeeld is.
-
Plaats de bloemkool in de oven.
(Na 8 minuten even omdraaien).
-
Bak alles tot de bloemkool zacht wordt en een klein beetje bruin is.
(Dit duurt ongeveer 20 minuten.)
-
Haal de bloemkool uit de oven en snijd in kleinere stukjes.
-
Doe dit in een kom.
-
Verlaag de temperatuur van de oven naar 190 graden.
-
Vet een ovenschaal licht in met wat margarine.
-
Als de bloemkool in de oven staat kun je de tomatensaus maken.
-
Snijd hiervoor de ui in de lengte doormidden en snijd dan in dunne plakjes.
-
Verhit 1 eetl olijfolie in een pan en fruit hierin al roerende de rode ui in 5 minuten zacht.
-
Voeg zout, knoflook en tijm toe en fruit even (30 seconden) mee.
-
Tomatenblokjes, kaneel, koriander, zout, peper en bouillonblokje toevoegen en op laag vuur 10 tot 15 minuten laten pruttelen.
(Regelmatig roeren).
-
Proef de saus en voeg zo nodig nog wat kruiden toe.
Je moet een mooie balans krijgen in de smaken.
-
Schep de saus door de bloemkool.
-
Roer het ei los met een klein scheutje melk en meng de kaas hierdoor.
-
Schep de bloemkool/tomatensaus in de ovenschaal,
strijk een beetje glad en giet hier het eimengsel over.
-
Bestrooi royaal met de bieslook.
-
Plaats de ovenschotel in het midden van de oven en laat in
30 minuten gaar worden en een mooie kleur krijgen.
-
Haal de schotel uit de oven en laat 5 minuten staan voor je deze opdient.
-
Je kunt deze schotel prima een dag van tevoren maken.
Serveer eventueel met rijst en rauwkostsalade.
|